5.10.09

Supstance



Supstanca je sve što ima masu i zauzima prostor. Supstance izgrađuju fizička tela.


Supstance mogu biti:

čiste supstance i smeše.

  • Čiste supstance su supstance koje ne sadrže tragove drugih supstanci i imaju STALAN SASTAV i svojstva.
  • Smeše su mešavine čistih supstanci i imaju PROIZVOLJAN SASTAV. Svojstva smeša zavise od sastojaka i odnosa u kome su pomešani.

Čiste supstance mogu biti:
elementarne supstance i
jedinjenja.


  • Elementarne supstance su jednostavne čiste supstance i ne mogu se hemijskim putem razložiti na jednostavnije supstance. Primeri elemntarnih supstanci su: vodonik, sumpor, azot, kiseonik, aluminijum, natrijum, bakar, cink...
  • Jedinjenjasu složene čiste supstance i mogu se hemijskim putem razložiti na jednostavnije. Primeri jedinjenja su: destilovana voda, natrijum-hlorid, amonijak, hlorovodonik, glukoza, etanola...
Smeše mogu biti:

homogene i heterogene.

  • Homogene smeše su smeše koje imaju isti sastav u svim svojim delovima i čiji se sastojci ne mogu razlikovati golim okom ili mikroskopom.
  • Heterogene smeše imaju različit sastav u svojim delovima i sastojci se mogu razlikovati golim okom ili mikroskopom.

Svaka supstanca ima svoja fizička i hemijska svojstva i može se fizički ili hemijski promeniti.
Fizička promena supstance je promena pri kojoj se menjaju samo fizička svojstva, a hemijskom promenom supstanca se pretvara u nove supstance.

Fizička svojstva supstanci su boja, miris, ukus, agregatno stanje, gustina, rastvorljivost, savitljivost, tvrdoća i druga.

Hemijska svojstva su svojstva supstanci koja pokazuju na koji način se ta supstanca može pretvoriti u drugu supstancu. Hemijsko svojstvo je, na primer, reaktivnost.

3 коментара: